13.12.2014

Kotiviinin valmistus: osa 4


Viikko on vierähtänyt kitosaanin ja piihapon laitosta, ja nyt onkin sitten aika ottaa kirkas viini talteen nautittavaksi.

Aahh, jumalten juomaa litrakaupalla.


Jos sinun pitää liikutella kanisteria lappoamista varten johonkin, niin ota VAROVASTI siitä kiinni, liikuttele sitä hitaasti ja myötäilevästi ja varmistu siitä, että pohjasakat eivät lähde liikkeelle.

Sitten desinfioit lappoamisastian ja -letkun ja alat lappoamaan, jälleen varoen että pohjasakat eivät tule lapotuksi.

Varovaista lappoamista.

Kun pohjalla on liuosta jäljellä sentti-pari, lopeta lappoaminen ja kaada pohjalla olevat mönjät viemäriin ja huuhtele kanisteri. Sitä tarvitaan vielä.

Lappoaminen valmista!

Niin kirkasta että vetää vertoja vedelle!

Nyt, jos sinulta löytyy tällaisia hifistelyvehkeitä, niin voit mitata viinin alkoholiprosentin. Itselläni on tällainen laadukkaan oloinen sarja, jonka löysin Paikallinen Kirpputori -kirppikseltä hintaan 1,5 €.

Viininmittaussetti. Sisältää lämpö- ja alkoholiprosenttimittarin ja extra fancyn laatikon!

Kuvasta sitä on vaikea erottaa, mutta mittari tahtoo sanoa, että viinini olisi 14-prosenttista.

Tämän jälkeen, huuhdeltuasi kanisterin, kaada liemi takaisin sinne. Nyt on makeutuksen vuoro. Riippuu miten makeaa haluat viinistä, mutta itse tykästyin sellaiseen n. 2,5 g sokeria / litra viiniä -suhteeseen. Jos haluat toimia samoin, mittaa ~25 g sokeria ja kaada astiaan.

Mittaa n. 25 g sokeria keittiövaa'alla...

...ja kumoa se astiaan.

Nyt onkin sitten sekoittelun paikka. Pyörittele kanisteria niin kauan, että kaikki sokeri on liuennut. Tähän menee muutama minuutti, tietysti enemmän jos kanisteri on ollut kylmässä. Mutta sitten vaan pullottamaan!

Pullotusta. Tratti auttaa tässä melkoisesti.


Tällainen sekalainen kokoelma tästä satsista tuli. Vasemmanpuolimmainen puteli on alun perin Stolitshnaja Vodkan. Ja kyllä, tuo penteleen laivakin on pullo :D

No niin, siinä se. Sitten vaan uusi satsi tulille ;)

4 kommenttia:

  1. Hienosti kuvitetut ja seikkaperäiset ohjeet :)
    Me täällä juuri lapposimme satsimme kirkastumaan, siinä "hehtaaripöntössä".
    Litraan omenatuoremehua muuten menee yli kilo omenoita, joten tilansäästöä sekin.

    kannustavin terveisin
    winehouse NoClue

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, toivottavasti tuli hyvät viinit! :)

      Poista
  2. Hyvä ja seikkaperäinen juttu :-)
    Kiitos!

    VastaaPoista