19.8.2015

Kesäloman hommia: ankaraa ohjelmointia

Kesäloma on pian ohi: lukujärjestyksen teko on jo alkanut, ja opintojen alku häämöttää puolentoista viikon päässä. Kaikkea kivaa on tähän kesään mahtunut: Nordkappin-reissu, Arska-maratoni, Savo-Karjalan-reissu, Yyterissä käväiseminen yms. Lukiottomien yliopisto-opiskelijoiden yhdistyskin on nyt perustettu, ja siitä tiukkaa infoa hieman myöhemmin.

Ostin 40 €:lla käytetyn Nokia E90 Communicatorin. Tarkkasilmäisimmät blogin seuraajat ovat huomanneet ehkä muutaman viittauksen kommunikaattoreihin, jotka ovat kuin ovatkin sydäntäni lähellä. Kommareiden muotoilu on mielestäni paras mahdollinen kännyköille. Nokia E90 on epätyypillinen kommunikaattori, sillä siihen on isketty typerämmille puhelimille suunnattu käyttöjärjestelmä, eikä aikaisempien kommunikaattoreiden tavoin esim. useimmat hyödylliset näppäinkomennot (CTRL + D, CTRL + N yms. ) toimi tässä mallissa. No, onpa sille sentään portattu Doom, Quake III Arena ja Duke Nukem 3D sekä NES-, SNES- ja GBA-emulaattorit. Ei sentään aivan käyttökelvoton kapistus ole.

Nokia E90 Communicator. Huonoin kommunikaattori, mutta saa siihen sentään WhatsAppin!

Vaikka sovelluskehitys näille Symbian-käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille on pysähtynyt tyystin, aloin itse rakentelemaan muutaman ohjelman kännykälle. Itse asiassa sovelluskehitystyökaluja ei ole enää missään ladattavissa (itselläni oli onneksi arkistoissa tallella), ja koska Nokia on niin sanotusti kuollut tällä saralla, niin ohjelmiakaan ei voi asentaa puhelimeen ilman sen hakkeroimista. Se piti tehdä ennen kuin aloitti ohjelmoimaan mitään.

Ensimmäinen ohjelma oli Periodic table eli jaksollinen järjestelmä, koska se kuuluu kemistin perustyökalupakkiin olennaisena osana.



Sovellus kertoo ominaisuudet sekä nimen alkuperän ja kiinnostavia faktoja alkuaineesta. Mietin että josko jaksaisin vielä suomentaa tuon, mutta enpä taida. Menkööt englannilla.


Toinen on Lukujärjestys. Kännykän oma viikkonäkymä on niin naurettavan avuton, että otin jälleen ohjat omiin käsiini ja tein tällaisen. Käyttöliittymä ei ole nykyisten laitteiden pehmeyttä mukaileva, enkä haluakaan sen olevan sellainen.

Punainen viiva näytön alareunassa on kello: otin kuvakaappauksen klo 20:40.

Tein tämän ihan tyhjältä pohjalta, joten aikaa meni varsin paljon. Vieläkään ohjelma ei ole täydellinen, mutta toimii itselläni sujuvasti.


Kolmas ohjelma opettaa kiinan kieltä. Ajattelin ottaa syksyllä kiinan kurssin lukujärjestykseeni, minkä vuoksi tein tällaisen flash card -tyyppisen ohjelman. Aluksi ohjelma näyttää ylimmän rivin, sitten enteriä painamalla toisen ja lopuksi kolmannen. Kyselykieltä voi myös vaihtaa.


Kortteja on nyt 9, mutta kunhan tästä intoudun tekemään lisää, niin johan siinä sitten oppii!


Koodauksessa oli muutamia haasteita: jo aiemmin mainittu puhelimen hakkerointi, johon on vaikea löytää toimivia ohjeita tähän maailman aikaan. Löysin kuitenkin yhden toimivan ratkaisun - onneksi puhelimen päivitysversio oli yhtä alempana viimeisestä!

Myöskin se, että kehitysympäristön emulaattoripuoli lukkiutuu 14 päivän käytön jälkeen, tuo omat haasteensa. Olin juuri testaamassa hyvällä flow'lla tuota lukujärjestyssovelluksen punaista kelloviivaa, kun ruutuun tuli ikävä nag screen. Ohjelma hamuaa itselleen sovelluskohtaista sarjanumeroa, jota ei saa enää mistään koko universumista: Nokian sovelluskehityssivuja ei enää ole olemassa. En edes ymmärrä, miksi sovellus tarvitsee sarjanumeron: siitä ei ole ikinä tarvinnut maksaa mitään.

Kiersin ongelman sillä, että asennan nyt aina 14 päivän kuluttua uuden Windows XP -käyttöjärjestelmän virtuaalikoneelle. En tosin usko, että enää kauaa jaksan tätä ohjelmointia tehdä, kun opiskelu alkaa tuossa tuokiossa. Mutta jos moolimassalaskimen vielä saisi rutistettua niin hyvä olisi!

Koodauskielenä on vanha kunnon parjattu, pelätty, vihattu ja lopullisesti unholaan kuopattu Symbian C++, joka loppuun asti vaati ohjelmoijia käyttämään ikiaikaisia pieniresurssisille laitteille suunnattuja 1990-luvun ohjelmointitekniikoita.

Täytyy kyllä nostaa hattua tämän kielen luojille: vaikka meillä ohjelmoijilla taival on ollut painajaismaista, niin mitäköhän se itse kielen luojilla on ollut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti